Kepribadian Chameleon Sosial: Sipat, Pro, Kontra, lan liya-liyane

Apa sampeyan bunglon sosial?

Ora yakin?



Ayo goleki sawetara sipat jinis kepribadian iki lan ngerteni - ana luwih akeh (kita!) Saka sing sampeyan kira.



Karakteristik utama bunglon sosial, kaya rekane sing ganti warna reptil, yaiku kemampuan kanggo campuran kanthi mulus menyang lingkungan sosial.

Dheweke bisa dadi nyawa lan jiwa partai utawa dadi tenang lan dilindhungi undhang-undhang dheweke menehi perhatian banget marang isyarat sosial lan bakal niru tingkah laku wong liya.



Keluwesan sosial iki asring dadi katrampilan sing migunani banget, kanthi oyot psikologis ing manungsa kudu rumangsa kalebu sosial.

Yen jarene, ana wong sing niat kanthi tepat kanggo nyipta lan nggawe maneh awake dhewe minangka kahanan tartamtu.

Dheweke bisa nggeser kanthi gampang saka gampang srawung lan renungan sing sepi, kaya kahanan sing dikarepake.



Adaptasi kaya ngono ndadekake dheweke trampil ngapusi, nanging uga wulu ruffled sing nyenengake nalika kahanan sosial sing salah.

Iki minangka 'operator' sejatine sing asring kita amati, bisa uga dikagumi, nanging uga bisa uga disepelekake.

Sing paling apik yaiku, yen kita gampang ngalami owah-owahan bentuk kepribadian, alam lan ora sadhar yen asring ora ngerti yen nindakake.

Lan, kanggo sing apik utawa sing lara, ana luwih saka sawetara jinis tumindak ing mayoritas wong.

Kaping pirang-pirang sampeyan ngobrol karo wong sing duwe aksen lan ora sengaja sampeyan niru twang sing khas?

Utawa, apa sampeyan wis ora sengaja nyalin basa awak wong sing diajak ngobrol kanthi ora sadhar?

Apa Psikologi?

Pungkasane, nerangake psikologi lan siji teori sing nyebabake kecenderungan alami kita kanggo niru prilaku wong liya yaiku supaya bisa menehi perasaan positif babagan kita.

Lan umume manungsa sing seneng disenengi, bener?

TO ngumumake panelitian psikologis arep njelajah apa wong kanthi otomatis niru wong liya, malah wong sing durung nate ditemoni sadurunge.

78 subyek ngobrol karo 'wong njero' - wong liyo - sing seneng mesem, ndemek pasuryane, lan goyang-goyang nalika nemoni.

5 perkara sing kudu ditindakake nalika bosen

Asil nuduhake manawa mayoritas subjek kanthi ora sengaja niron sikil sing goyang lan pasuryan nutul.

Pitakon nomer loro sing ditliti kanggo sinau yaiku niru nambah rasa seneng.

Kanggo latihan iki, subjek mbahas gambar acak karo wong njero.

Sawetara wong njero dikandhani niru basa awak subjek, dene sawetara wis ora dikandhani.

Yen ditakoni mengko, apa sing dirasakake babagan interaksi kasebut, subyek sing ngalami mimik menilai luwih nyenengake tinimbang sing durung.

Kanthi ngelingi asil kasebut, apa kita kabeh bisa entuk mimik kanthi sadar?

Apa kita kabeh kudu dadi kaya bunglon ing tumindak?

Apa bisa dadi perkara sing bakal dadi kunci sukses ing kerja utawa urip romantis?

Susah ora.

Nopo nopo

Amarga bagean utama efek bunglon yaiku kita ora ngerti manawa kita nindakake.

Sembarang upaya sadar kanggo nyalin basa awak wong liya ora bakal menehi efek sing kita targetake.

Cara Ngenali Bunglon Sosial

Kaya sing diandharake Dr Mark Snyder, psikolog sosial ing Universitas Minnesota, bunglon sosial nyoba 'dadi wong sing pas ing papan sing pas ing wektu sing pas.'

Dheweke lagi minimal lan intuisi cocog cara wong liya nanggapi dheweke lan terus-terusan adaptasi prilaku dhewe nalika rumangsa ora nggawe kesan sing bener.

Dr Snyder banjur ngutip pujangga Inggris W.H. Auden, sing cukup jujur ​​ngakoni manawa kasunyatane pribadine dhewe 'beda banget karo gambar sing dakwujudake ing pikirane wong liya supaya dheweke bisa tresna marang aku.'

Miturut Dr Snyder , bunglon sosial - 'monitor mandhiri' kaya sing diarani - cenderung:

- ati-ati karo isyarat sosial, tliti liyane kanthi tliti supaya ngerti apa sing dikarepake sadurunge menehi respons.

- coba padha kaya sing dikarepake wong liya, supaya bisa akur lan disenengi. Contone, dheweke nyoba nggawe wong sing ora disenengi mikir yen grapyak karo dheweke.

- gunakake katrampilan sosial kanggo mbentuk tampilan sing beda-beda kaya sing dikarepake, saengga, miturut sawetara, 'Kanthi wong liya, aku tumindak kaya wong sing beda banget.'

Sampeyan uga seneng (artikel terus ing ngisor iki):

pratandha dheweke ora liwat garwane tilas

Apa Sampeyan Bisa Nduwe Chameleon Sosial?

Umumé, sifat-sifat kasebut bisa dianggep positif lan migunani, utamane ing setelan komersial.

Nanging panliten nuduhake manawa wong sing trampil nyusun awake dhewe dadi macem-macem personas bisa mbayar rega ing hubungan intim.

Sanajan sukses banget kanggo nggawe kesan apik ing interaksi sosial karo wong liya utawa ing kahanan bisnis, dheweke cenderung berjuang ing babagan kekancan lan romansa.

Hubungan sing cedhak kasebut adhedhasar kepercayaan lan bisa dingerteni manawa angel dipercaya wong sing pribadine lancar lan ora bisa ditebak.

Nanging, pikirake manawa wong sing ora fleksibel kanthi ekstrem liyane, sing ora bisa nyetel tindak tanduke dhewe supaya cocog karo wong liya, duwe macem-macem masalah.

Kekakuane lan kurang empati bisa larang regane kanggo sosial.

Kanthi matur nuwun sanget, umume kita lenggah ing antarane cagak sing ngelawan iki.

Riset Dr Snyder ngandhakake yen udakara 40% wong cenderung adaptasi prilaku supaya cocog karo macem-macem kahanan - pendekatan bunglon.

Sisa 60% ora dikalahake dening dorongan iki kanggo ngematake kabeh biaya.

Dheweke ujar manawa umume wong duwe fungsi ing jajaran tengah, beda-beda gayane miturut konteks sosial utawa profesional sing beda.

Kosok baline Aja Mikat

Sampeyan bisa uga nganggep manawa bunglon sosial duwe kemampuan kanggo ngupayakake sapa wae, kanthi persona sing cair ... nanging sampeyan bakal salah nalika ana gegayutane karo polar.

William Ickes, psikolog ing Universitas Texas, sinau wong saka ujung skala sing ngelawan, kanggo menilai kompatibilitas bebarengan.

Pasinaon ngandhakake manawa ana wong loro ing ujung spektrum sing padha - dhuwur utawa kurang - padha akur, dene pasangan campuran ora nemokake alasan umum.

Dr Icke nerangake:

'Lemah kaya John Wayne, cukup tenang lan padha wae ora ana ing endi wae. Sing paling dhuwur kaya Woody Allen's Zelig, nyoba banget cocog karo sapa wae sing ana. Nanging paling ngisor ora menehi pinunjul sing cukup kanggo ngerti kepiye carane kudu dicoba. '

Bunglon 'Profesional'

Apike, akeh wong cenderung kaya chameleon ing lingkungan kerja, sing cocog banget karo kebutuhan kanggo nggawe kesuksesan.

Nanging, wong sing padha tetep tetep setya karo awake dhewe nalika lagi ana ing omah, yen ora ana prekara sing kudu ditindakake kabeh wong.

Lan, nalika kita lagi tugas, ora kaget yen profesi tartamtu narik kawigaten wong sing naluri bisa nyetel persona supaya cocog karo kahanan apa wae sing diadhepi.

Sing paling jelas, mesthine yaiku akting, nanging bunglon sosial uga unggul ing arena politik, ing lingkaran diplomatik, lan ing pegawean sing ana gandhengane karo penjualan.

Dheweke uga nggawe pengacara ukum kanggo alesan sing jelas. Ing peran kaya iki, bunglon bisa dienggo ing level paling dhuwur.

Ora Kabeh Negatif

Aja nganti negatif babagan bunglon sosial, amarga kapasitas empati, kanggo nyelehake awake ing sepatu wong liya, iku kalebu kualitas manungsa sing perlu lan patut dipuji.

Jagad iki bakal dadi papan sing luwih mlarat tanpa ana.

Mung nalika digawe ekstrem, prilaku iki nyebabake a risak kapercayan lan pengaruh hubungan.

Umume kita, luwih seneng sesambungan karo wong sing bener karo awake dhewe lan bentuk-shifter sosial sing setya ora ana apa-apa.

Kaya prekara sing paling penting, kabeh babagan gelar lan sing jelas ana sing beda-beda ing spektrum prilaku, saka operator utama nganti lawane polar sing ora bisa adaptasi babar pisan.

Umume kita dadi tengah, adaptasi karo cara tumindak sing intuisi kaya sing dibutuhake kanggo lancar karo interaksi karo kanca, kulawarga, lan kanca kerja.

Kita bisa dadi kaya bunglon nalika ana kahanan sing dikarepake, nanging ing wektu sing padha tetep dadi kasunyatane kanggo awake dhewe.