Kepiye Cara Ngatasi Rasa Sing Kuwasa

Saben wong duwe rasa hak batin. Kita kabeh negesake hak-hak tartamtu lan percaya manawa hak-hak kasebut minangka hak utama kita.

Contone:



  • Hak kanggo nglindhungi penegak ukum
  • Hak kanggo diadili kanthi adil
  • Hak kanggo pendapat kita dhewe
  • Hak kanggo pamrentah non-tyrannical
  • Hak kanggo mbayar gaji kanggo makarya rampung
  • Hak kanggo kapercayan dhewe
  • Hak kanggo ngresiki hawa lan banyu resik



Sanajan iki ora kasedhiya ing generasi sadurunge. Sanajan ora kasedhiya ing endi wae ing jagad iki - KITA Katon minangka hak dhasar.

Nanging iki pancen hak-hak lahir? Apa kita kudu nampa prekara kasebut? Utawa apa kita wis biasa karo wong-wong mau, mula kita ora nganggep bisa dadi mupangat sing ora dijamin?



Aku kira wangsulan saka pitakon kasebut gumantung karo sapa sing sampeyan takon. Dadi, ayo njupuk sawetara menit lan temokake konsep hak iki. Banjur kita bakal nemokake sawetara cara kanggo nglawan raos hak sing bakal ilang, apa kita nglawan wong liya utawa awake dhewe.

Legitimasi Entitlement

Ana aspek sah kanggo entuk hak. Definisi pertama ing kamus Merriam-Webster yaiku: kasunyatan duwe hak kanggo soko.

Gagasan kasebut minangka hak dhasar babagan apa wae sing ditulis ing taun 1776 ing Amerika Pranyatan Kamardikan. Ing kene, hak-hak dhasar kasebut dudu minangka hadiah kanggo kualifikasi prestasi - nanging hak lahir sing diwenehake dening Pencipta. Sing saben wong diwenehake karo hak-hak tartamtu (sing ora bisa ditransfer, dijupuk, utawa ditolak) hak. Yaiku, ENTITLEMENTS. Mergo duwe hak amarga lair. Ora ana syarat liyane.



kepiye aku ngerti yen aku apik utawa ora

Apa sampeyan yakin manawa Pangripta menehi hak kasebut utawa sawetara panguwasa liyane menehi hak kasebut - nanging hak kasebut diwenehake. Hak kasebut ora bisa digunakake. Dheweke ora bisa ditolak marang sapa wae, TRANSFERRED menyang sapa wae, utawa dijupuk saka sapa wae.

Pendhiri Amerika nemtokake manawa hak kasebut kalebu hak urip, hak kebebasan, lan hak ngupayakake rasa seneng. Jaminan kasebut yaiku aspek-aspek urip kasebut bisa ditindakake kanthi bebas. Tujuan kasebut bisa diakses kanthi padha lan kasedhiya kanggo KABEH.

Mesthi wae, ora ana jaminan asil. Asile bisa beda-beda. Kaya kabeh wong sing entuk ujian sing padha, ora kabeh wong bakal entuk biji sing padha. Kaya kabeh wong sing bisa audisi kanggo peran nyanyi ing sandiwara kasebut, ora kabeh wong bakal entuk peran amarga ora kabeh wong sing nembang kanthi kaprigelan sing padha.

Dadi, apa sing entuk hak ing akal sah? Iki minangka pangenalan manawa ana hak-hak dhasar sing kita kabeh duwe amarga lair dadi manungsa. Hak kasebut diwenehake dening sing Nggawe. Utawa dheweke diwenehake dening pamrentah. Banjur dadi tanggung jawab pamrentah kanggo nglindhungi hak-hak sing diwenehake dening Pencipta, utawa menehi lan ngreksa hak-hak IT sing diwenehake.

Saiki, bakal ana debat tanpa wates babagan hak tambahan sing kudu ana, lan debat tanpa wates babagan hak tambahan sing gedhe banget. Sing nggawa kita menyang titik kapindho sing pengin dakkandhakake. Yaiku, nalika entuk hak mlayu amok . Nalika ana kebanjiran raos hak.

Judhul nduweni papan sing cocog. Ana hak sing kudu diduweni kabeh sing durung entuk, uga ora entuk dhuwit. Nanging ing jaman saiki, ana sisih ala sing muncul. Ing kasus iki, ana pangertene manawa wong duwe hak luwih saka siji sing duwe hak.

Kita bakal miwiti karo sawetara pitakon.

  • Kabeh manungsa duwe hak urip. Nanging kabeh manungsa duwe hak a kualitas dhuwur gesang?
  • Kabeh manungsa duwe hak mangan. Nanging kabeh manungsa duwe hak panganan gourmet?
  • Kabeh manungsa duwe hak kerja. Nanging kabeh manungsa duwe hak a manggoni padamelan kanthi mbayar bathi kanthi bathi?
  • Kabeh manungsa duwe hak golek kabegjan. Nanging kabeh manungsa duwe hak kanggo rasa seneng?

wedi mlebu hubungan maneh

Entitlement Run Amok

Kita butuh definisi liya babagan hak sing kalebu kasus sing dianggep adoh banget.

Mangkene:

Roso yen sampeyan pantes diwenehi sesuatu sing durung entuk. Rasa yen sampeyan duwe hak istimewa khusus ngluwihi hak universal dhasar.

Dadi, apa sing bisa disepakati? Kita bisa setuju yen:

  • Kabeh manungsa duwe sawetara hak dhasar amarga lair.
  • Hak sah kalebu ing antarane ora ana hak lan babar pisan.
  • Rasa entuk hak sing gedhe banget yaiku sikap disfungsi sing kudu didandani.

Sanajan ora kabeh wong bakal setuju apa sing diarani hak sing paling gedhe, kabeh kudu setuju manawa ana titik kaya ngono. Ora kabeh wong setuju yen kakehan turu - nanging kabeh wong setuju manawa ana turu sing akeh banget. Ora kabeh wong setuju ing titik kerja sing akeh banget - nanging kabeh wong setuju yen ana titik kerja sing IS gedhe banget.

Kita ora bakal nate entuk kesepakatan universal nalika ing wektu kasebut, rasa kepemilikan dadi gedhe banget. Nanging kita kabeh bisa setuju titik kaya ana. Lan kanthi kesepakatan kasebut, kita bisa ndeleng sawetara cara kanggo nglindhungi rasa kepemilikan sing gedhe banget - ing endi wae kita bakal nemtokake.

Sampeyan uga seneng (artikel terus ing ngisor iki):

Combating Entitlement Overblown In Other

Apa kita kudu nemoni wong sing nduwe rasa duwe hak ngluwihi sing umume dianggep normal, apa sing kudu kita lakoni? Kepiye cara kita nyedhak?

1. Praktik Candor

Yen kita bakal nglawan sifat iki ing wong liya, kita kudu nindakake CANDOR. Kita kudu jujur ​​lan ngandhani yen hak kasebut ora cocog lan mbebayani. Iki bisa ditindakake kanthi hormat lan kanthi martabat lan kanthi sensitivitas - nanging kudu ditindakake lan kudu ditindakake kanthi jujur.

Rasa hak sing kebanjiran wiwit saka wates sing ora cocog. Wong sing duwe hak mandhiri kudu dituduhake manawa watese ora bisa ditindakake lan kudu diatur kanthi tepat. Nganti ana wong sing jujur ​​karo dheweke, pangowahan ora mungkin terjadi. Sampeyan bisa dadi wong sing ngandhani.

2. Praktik Realisme

Rasa duwe hak sing kebanjiran paling ora sebagian didhukung dening pangarepan sing ora nyata, yen ana wong sing duwe utang luwih saka realistis utawa adil.

Ora wajar lan ora realistis kanggo nganggep manawa aku kudu ngladeni wong tanpa duwe pangerten kanggo mbalekake utawa nggawa bagean saka momotan kasebut.

Kita bisa uga kudu nuduhake wong ing urip sing kayane duwe hak yen apa sing dikarepake ora realistis. Ngarepake apa sing ora realistis, dheweke bakal kuciwa, frustasi, lan kuciwa. Sampeyan kudu mandheg.

3. Praktek Ketegasan

Yen kita nyoba menehi hasil karo wong sing rumangsa duwe hak, ing sawetara wektu kita kudu tegas . Wong sing duwe hak duwe hak akeh banget asring nuntut. Sampeyan kudu tegas nelpon dheweke nalika ngarep-arep banget.

Wong sing duwe hak dhiri duwe pola pola prilaku sing padha karo para wong kasar. A bully kudu ngadhepi lan nantang, utawa bullying bakal terus. Praktek negesake lan menehi tanggel jawab marang wong sing nduweni hak mandhiri. Dheweke kudu ngerti manawa watese tekan wilayah liyane. Dheweke kudu nyetel wates. Ketegasan bakal nyengkuyung.

Combating Entitlement Banget ing awake dhewe

Kepiye babagan kepemilikan sing gedhe banget? Kepiye cara kita nglawan kecenderungan dhewe supaya duwe hak?

carane menehi hasil karo bojo sing egois

1. Laku Matur Nuwun

Salah sawijining cara sing paling mesthine kanggo nglawan rasa kepenake dhewe yaiku laku matur nuwun. Kita bisa uga ora duwe kabeh sing dipengini, nanging bisa sinau pengin apa sing diduweni. Kita bisa sinau matur nuwun kanggo apa sing wis diwenehake.

Duwe kelimpahan ora luwih njamin rasa matur nuwun tinimbang duwe kekirangan njamin rasa ora maturnuwun. Kita bisa nuwuhake rasa matur nuwun sanajan bisa uga prekara sepele cilik ing urip. Ranjang sing kepenak, segelas banyu resik, kanca sing peduli, panganan sing sehat lan akeh, secangkir kopi, proyek, sehat.

2. Praktek asor

Cara liya kanggo nglawan rasa nduweni hak dhewe yaiku kanthi gladhen andhap asor. Ora asor palsu, nanging asor asline. Kanggo ngerti manawa urip sing nyenengake lan migunani minangka hadiah - sanajan kita wis ngupayakake kanthi becik.

Sawise kabeh, ora kabeh wong lair ing negara lan nalika akeh kesempatan. Sawetara ora nate ngalami urip sing cukup diberkahi, dene umume kita wis diberkahi tanpa wates.

Dadi kita kudune dadi andhap asor lan nampani berkah kita kanthi andhap asor - ngakoni lan ngakoni yen ora kabeh wong diberkahi kaya kita. Lan padha-padha ngakoni manawa kita ora duwe hak nampa berkah kaya ngono tinimbang wong liya.

3. Praktik Konten

Cara katelu kanggo nglawan hak-hak mandhiri yaiku kanthi latihan marem

Kepuasan ora nolak manawa kita luwih seneng. Kepuasan minangka sikap marem karo apa sing wis diwenehake. Bakal mesthi ana liyane sing bisa diduweni. Bakal mesthi ana sing kurang saka sing Duwe.

Kepuasan minangka kapercayan sing wis ditemtokake manawa apa sing kita duweni cukup - sanajan luwih disambut. Kita uga kudu ngerti manawa kepuasan bisa uga ora duwe prekara sing bakal nggawe kita luwih angel. Sanajan kita ora duwe kabeh barang kita pengin, kita bisa ngucapke matur nuwun banget kanggo perkara sing dudu ora pengin.

Tembung Pungkasan

Yen ana sing precaya marang sing nitahake sing menehi kita hak-hak tartamtu sing ora bisa ditolak - mula kita kudu nampa manawa Pangripta sing padha bisa nahan hak-hak saka kita - lan bisa dibenerake kanthi bener. Yen ngono, KABEH sing diduweni minangka hadiah lan ora ana hak. Mung sing dirasakake dening Pencipta minangka hak.

Mangkene uga kanggo pamrentah. Kita bisa mbantah sedina muput babagan apa sing diparingi pamrentah marang warga. Sanajan umume setuju yen kabeh pamrentah duwe hak urip dhewe kanggo warga negara. Yen kabeh pamrentah duwe hak perlindungan warga negara saka wong-wong sing bakal njupuk hak kasebut. Yen kabeh pamrentah duwe kesempatan sing ora ana alangan warga kanggo golek rasa seneng pribadi, yen ora ngalang-alangi usaha sing padha karo warga liyane.

apa sing nggawe wong unik saka wong liya

Ngluwihi hak-hak kasebut, ora ana pangarep-arep kanggo persetujuan universal. Sing paling apik sing bisa dipikolehi yaiku:

  • Kesepakatan universal sing ana hak dhasar sing diduweni kabeh manungsa.
  • Hak-hak dhasar kasebut kudu diwenehake lan dilindhungi dening pamrentah.
  • Ngluwihi hak dhasar minangka komitmen kanggo kesetaraan kesempatan.
  • Sing mesthi ana sing nggayuh luwih utawa kurang tinimbang wong liya sing wis diwenehi kesempatan sing padha.
  • Hak kasebut bisa ngluwihi apa sing wajar lan nyata.
  • Kita bisa lan kudu nglawan rasa hak sing gedhe banget ing wong liya.
  • Kita bisa lan kudu nglawan rasa hak sing gedhe banget ing awake dhewe.